President Image

Мирослав СТОЈАНОВСКИ, генерал-потполковник

Трет Претседател на Здружението КЛУБ НА ГЕНЕРАЛИ

Роден е во Скопје во 1959 година. Основното образование го завршил во 1974 година, а на Воена гимназија во Белград (Србија) дилпомирал во 1978 година. Воената академија на копнена војска, смер пешадија ја завршил во 1982 година во Белград (Србија) и Сараево (БиХ). Военото образование го продолжил на Постдипломските студии за командно-штабни должности во Скопје каде дипломирал во 1996 година. Највисокот воено образование го комплетирал на Обранбениот колеџ на НАТО во Рим (Италија) во 1998 година.

Во1982 година бил произведен во чин потпоручник. Во чин поручник бил унапреден во 1983 година, во чин капетан во 1986 година, а во чин капетан 1. класа во 1990 година. Во 1991 година бил вонредно унапреден во чин мајор, а во чин потполковник бил вонредно унапреден во 1998 година. Во 2001 година со указ на претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили бил унапреден во првиот генералски чин – бригаден генерал, во чин генерал-мајор во 2003 година, а во чин генерал-потполковник во 2006 година.

Во својата војничка кариера извршувал служба во повеќе гарнизони: во Белград-Србија (1982-1992) во Скопје (1992-2001 и 2003-2015), во Штип и Куманово (2001-2003).

Во текот на војничката служба ги извршувал следните должности: командир на вод, командир на чета на воена полиција, командир на противтерористичка чета, заменик командант на баталјон вена полиција, командантна 6-ти одред-единица за специјални намени, командант на 1.пешадиска бригада, командант на единицата за борба против тероризам, заменик началник на генералштабот и началник на генералштабот на АРМ. По пензионирањето ја извршувал должноста државен советник на министерот за одбрана за стратегиски и одбранбени прашања.

За време на армиската служба добивал бројни признанија и одликувања: медал за воени заслуги, медал „Легија на честа“ од државниот секретар за одбрана на САД, медал за почесен член на националната гарда на Вермонт на САД, сребрена значка на АРМ за долгогодишна служба, плакета на АРМ и голема плакета на сојузот на борци на Република Македонија.